V Bielorusku sú voľby, Lukašenko označil opozíciu za zbabelcov

23.09.2012 Celý región

Minsk 23. septembra (TASR) - V Bielorusku sa dnes ráno začali parlamentné voľby, ktoré bojkotujú dve hlavné opozičné strany vzhľadom na zadržiavanie politických väzňov a obvinenia zo zastrašovania, represie a manipulácie.

Voľby pravdepodobne iba posilnia tvrdú ruku prezidenta Alexandra Lukašenka, ktorý v krajine vládne už 18 rokov. Hlasovanie rozhodne o obsadení 110-člennej dolnej komory parlamentu, približne sedem miliónov voličov môže hlasy odovzdať do 19.00 h SELČ.

Západní pozorovatelia od roku 1994 nehodnotili žiadne voľby v Bielorusku ako slobodné a spravodlivé. Viacerým západným pozorovateľom a novinárom tentoraz odmietli povoliť vstup do krajiny. USA a EÚ uvalili na Lukašenkovu vládu ekonomické a cestovné sankcie pre potláčanie opozičných skupín a nezávislých médií.

Dve najväčšie opozičné strany naliehajú na ľudí, aby radšej išli na ryby alebo na huby namiesto toho, aby sa zúčastnili volebného podvodu, ktorého výsledkom má byť parlament tvorený Lukašenkovymi pritakávačmi.

Štyri dni trvajúce predbežné voľby študentov, ozbrojených zložiek a polície, počas ktorých môže podľa opozície dochádzať k rozsiahlym podvodom, sa však tento týždeň podľa oficiálnych čísel premietli už do asi 19-percentnej volebnej účasti. Niet pochýb, že bojkot neohrozí právoplatnosť volieb, odhaduje agentúra Reuters.

Štátne médiá o bojkote vôbec neinformovali a Lukašenkovi oponenti nesmeli ani roznášať letáky na svoju podporu, keďže im v tom podľa ich slov zabránila polícia. Lukašenko v piatok na návšteve vidieckeho družstva vyhlásil, že predstavitelia opozície "sa boja ísť k ľuďom", a bojkot označil za prejav slabosti a toho, že nemajú čo ľuďom ponúknuť. Odporcovia vlády tým podľa neho "teraz prídu aj posledných stúpencov". Vyhlásil tiež, že ich financujú západné skupiny a v skutočnosti ani nechcú získať moc. "Dali im veľa peňazí. Majú dosť," povedal.

Opozičná Zjednotená občianska strana (OGP), ktorá voľby bojkotuje spolu s Bieloruským národným frontom (BNF), zverejnila na stránke YouTube video, v ktorom aktivisti hrajú šach, zbierajú huby a čítajú knihy v parku. Poukazujú tak na alternatívy k účasti na voľbách. "Šach je férová hra, čo žiaľ zatiaľ nie je prípad bieloruských volieb," hovorí jeden z nich.

Lukašenkovo oficiálne drvivé víťazstvo v prezidentských voľbách v roku 2010 vyvolalo rozsiahle protesty, ktoré úrady brutálne potlačili. Demonštrácie po terajších voľbách by sa zrejme stretli s podobne tvrdou reakciou.

Lukašenko: Opoziční lídri bojkotujúci voľby sú zbabelci

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko označil dnes opozičných lídrov za zbabelcov po tom, ako vyzvali ľudí, aby išli radšej na huby ako hlasovať vo voľbách, ktoré posilnia moc autoritárskeho lídra.

"Sú to zbabelci, ktorí nemajú ľuďom čo povedať. Nepotrebujeme revolúcie a zmätok," povedal prezident po tom, ako odovzdal hlasovací lístok vo volebnej miestnosti v Minsku, kam mu prišiel zahrať orchester.
"Voľby v tých štátoch, kde sú nudné a pokojné, sú dobré pre ľudí," tvrdil s varovaním, že pokoj nepretrvá, ak opozícia zorganizuje protesty. Po oznámení výsledkov volieb totiž podľa neho v krajine "vždy dôjde k všetkým možným politickým nezmyslom".

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) má v Bielorusku 330 pozorovateľov a svoje hodnotenie volieb by mala zverejniť v pondelok.

"Ak tentoraz spochybnia voľbu bieloruského ľudu, potom neviem, aké normy by boli dostatočne dobré v budúcich voľbách," dodal Lukašenko, ktoré sprevádzal jeho sedemročný syn.
 

Vyberte región